Spring navigation over og gå direkte til indhold

Tilioq holder konference om indflydelse og nye løsninger på handicapområdet

29.04.2022

Handicaptalsman Anja Hynne Nielsen og tidliger rådgiver til FN’s generalsekretær Antonio Guterres Jens Wendel sidder og taler i forbindelse med Tilioqs årlige konference i 2022

2022 er et vigtigt år, hvor en national handlingsplan for efterlevelsen af handicapkonventionen skal udgives. Derfor vil Tilioq på konferencen sætte fokus på, hvordan vi skaber et rummeligt samfund til gavn for os alle. Vores samfund skal virke for os alle sammen - uanset funktionsevne. Det er skrevet ind i FNs verdensmål med løftet Leave No One Behind.

Handicaptalsmanden Anja Hynne Nielsen glæder sig til at se interessenter på handicapområdet
samlet i Nuuk d. 2. maj til en konference med fokus på bæredygtig udvikling og handicap. For at stille skarpt på innovation, udvikling og bæredygtige løsninger indenfor handicapområdet har Tilioq inviteret Jens Wandel særlig rådgiver for Bevica Fonden og tidligere rådgiver for FN’s generalsekretær Antonia Guterres til at åbne konferencen.

Fra hele landet samles over 60 deltagere fra både handicapforeninger og organisationer, faglige
medarbejdere, embedsværk og politikere fra kommuner, Inatsisartut og Naalakkersuisut. På konferencen skal diskuteres, hvordan vi sammen sikrer bæredygtig udvikling på handicapområdet. Hvordan vi finder løsninger til gavn – også for personer med handicap. Hvordan vi sikrer lige mulige muligheder for alle i samfundet. Der vil være et særligt fokus på emnerne uddannelse, boliger, menneskesyn og civilsamfundet.

- Det er vigtigt for Handicaptalsmandsinstitutionen Tilioq at sætte fokus på, hvordan vi sikrer
mainstreaming i samfundet for at fremme og udvikle rettigheder for personer med handicap. Derfor har vi inviteret Jens Wandel, der har arbejdet i FN siden 1988, til at få skabt en dialog om at finde løsninger, investere i løsninger til gavn for alle i samfundet og dermed skabe adgang og lige muligheder for personer med handicap, siger Handicaptalsmanden Anja Hynne Nielsen.

For at sikre en faglig funderet debat vil der være oplæg både fra Jens Wandel, specialkonsulent Mette Frandsen fra Institut for Menneskerettigheder, Kristine Jensen Mørch ledende socialrådgiver fra Sana Social samt flere medlemmer af handicapforeningerne.

Bæredygtige udvikling af handicapområdet

Jens Wandels hovedbudskab er, at der med udgangspunkt i FN’s 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling og de 17 verdensmål ikke skal lades nogen i stikken (Leave No One Behind). Alle medlemsstater i FN, herunder Grønland, har forpligtet sig til at reducere de uligheder og sårbarheder, der underminerer potentialet for individer og forhindrer alle borgere i at leve det liv, som de mener, er værdigt og værdifuldt.

I optakten til selve konferencen afholder Tilioq seminar for handicapforeninger og organisationer, for at sætte fokus på, hvordan de kan opnå indflydelse på den kommende handlingsplan for
handicapområdet. Der vil være oplæg fra blandt andre Monica Lylloff, initiativtager til
facebookgruppen #enmillionstemmer, som har sat fokus på manglende hjælp og retssikkerhed, som også er et problem er i landet.

Tilioq festival: Live, Laugh Leave no one behind!

Lørdag d. 30. april inviterer vi borgere i Nuuk til Tilioqs festival: Live, Laugh, Leave no one behind i Katuaq. Her er samtlige foreninger og organisationer samlet til en eftermiddag med musik, aktiviteter, deltagere fra handicapforeninger fra hele kysten, fortællinger fra personer med handicap, faglige oplæg og mulighed for at købe kunst fra foreningerne.

Andre nyheder