Natur for alle
Natur for Alle
Over et to-ugers forløb i september 2024, har to specialklasser fra Minngortuunnguup Atuarfia i Sisimiut fået mulighed for at lære kunsten at tage det gode fotografi og udforske naturen og lokalmiljøet med et kamera. Fotoforløbet har været en måde at tilgå og bruge naturen til at give positive oplevelser og tage ejerskab over et produkt og en fortælling de selv skaber.
Fotoforløbet startede med, at børnene fik et indblik i Sisimiuts historiske udvikling ved en række ældre borgeres fortællinger om deres leg i naturen som børn - lige fra at spille fodbold med frosne hundelorte eller oppustede hvalrosblærer til at passe på fuglereder.
Børnene lærte om spejlreflekskameraet og hvordan man bruger kameraindstillinger, lys og vinkler til at fange et motiv og skabe en fortælling. Det vakte stor begejstring hos børnene at få et spejlreflekskamera i hånden, og deres flotte og meget forskellige billeder er taget fra deres egne perspektiver.
Som en del af projektet ’Natur for alle’ er der blevet udviklet et undervisningsmateriale, så andre skoler også kan afholde samme fotoforløb. Der er også blevet udviklet en rapport, som kortlægger de barrierer, som folk med handicap oplever i forhold til at tilgå naturen i Grønland.
Natur for alle videoer
Her kan i se videoerne af de ældres fortællinger, som hører sammen med Natur For Alle undervisningen.
Akaaraq Samuel Olsen, er født i Sisimiut i 1936. Akaaraq snakker om sin barndom og hvad de plejede at lave dengang og hvorhenne.
Carla Rosing Olsen, blev født i Sisimiut i 1954, hun opvoksede i Qivittoqarfik og fortæller om hvordan vejen Qivittoqarfik fik sit navn (Der hvor der er fjeldgængere), og fortæller om andre minder fra sin barndom.
Sofie Boassen, født i 1937 i Sisimiut. Hun fortæller om sin opvækst på området af den nuværende SØMA, hvordan det så ud dengang og andre oplevelse hun har fra dengang.